alan tani @ alantani.com fishing reel repair rebuild tutorial tld 50 free spool
Reel Repair by Alan Tani
December 14, 2019, 06:05:12 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: tld 50 free spool  (Read 1951 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
conchydong
Firearms Group
Member
**
Online Online

Posts: 1431


Pompano Beach, FL


« on: September 23, 2009, 05:53:03 AM »

Alan, first l would like to thank you for all of the information that you have supplied for free on the internet. I have learned alot from your tutorials and feel confident enough to service many of my reels that I would have previously sent to a tackle shop.
I have a TLD 50II A (new model) that I had a Willfish frame put on (by Willfish). Out of the box the reel had pretty good freespool but since I had the aluminum frame upgrade I am losing freespool at just 12lbs of drag at strike. What do you think is causing this problem?
 I don't want to send it back to Willfish because I bought the frame from another vendor and Willfish (most graciously) installed the frame for free. I am in Florida and we do not have many reel repair guys with experience in tweaking aftermarket upgrades.
Thanks, Scott
Logged
alantani
admin
Administrator
Member
*****
Online Online

Posts: 17886



« Reply #1 on: September 23, 2009, 07:58:35 PM »

i checked the belleville configuration from the schematics on the shimano website.  http://fish.shimano.com/media/fishing/SAC/techdocs/en/Conventional/96TLD2speed50_v1_m56577569830641841.pdf  it looks like it's oriented "()(())".  take a look.  if that's the case, you should be able to change it to "((()))" and get a decent jump in drag range.  one question, though.  you don't have spectra that is slipping on the spool, do you?  alan
Logged

send me an email at alantani@yahoo.com for questions!
conchydong
Firearms Group
Member
**
Online Online

Posts: 1431


Pompano Beach, FL


« Reply #2 on: September 24, 2009, 02:49:54 AM »

The spectras not slipping. I will pull the reel apart when I get a chance and check/reconfigure the bellviews to see if that is the problem.  Thanks
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.176 seconds with 17 queries.